Korona Ardından Kanser Tarama Sonuçları Zorlaşabiliyor!



Veriler, çeşitli yaygın kanserler için taramaların pandemi öncesi seviyelere geri dönmediğini ve bunun da başarılı bir şekilde tedavi etmenin daha zor olabileceği hastalık seyrinin ilerleyen dönemlerinde teşhise yol açabileceğini öne sürüyor. Söz konusu veriler, ABD'de Perşembe günü yayınlandı. Sağlık odası da bunu doğrulamış durumda.

 

Tıbbi analize göre, pandeminin ilk yılı olan 2020'de meme kanseri için ortalama tarama oranları önceki üç yıla göre %40, rahim ağzı kanseri %36 ve kolorektal kanser için %45 düştü. 306 milyon yetişkinden veri talep ediyor. Araştırmacılar ayrıca meme, rahim ağzı ve kolorektal kanser teşhislerinin 2019 ile 2020 arasında yaklaşık %6 ila 7 ve 2020 ile 2021 arasında da %5 ila 6 oranında düştüğünü buldu.

 

Brentwood, Tenn'deki veri analitiği firması Trilliant Health'in çalışma lideri Allison Oakes, teşhislerdeki düşüşün "bu kanserlerin birdenbire daha az yaygın olduğu anlamına gelmediğini" söyledi. "Bunun yerine, bazı kanser hastalarına hastalığın daha geç, daha ciddi bir aşamasında teşhis konulduğu anlamına geliyor." dedi.

 

JAMA Oncology'de araştırmacıların bildirdiğine göre, 2021'in sonunda tarama oranları toparlandı, ancak yine de pandemi öncesi seviyelerin altındaydı.

 

Oakes, 2022 verilerinin devam eden analizinin, tarama oranlarının 2022'de önemli ölçüde iyileşme olasılığının düşük olduğunu gösterdiğini söyledi. "İzlemede çeyrekten çeyreğe önemli değişiklikler görmüyoruz" diye ekledi.

 

Çalışma, sorunun kanser testinin ötesine geçtiği görülüyor. Oakes, 2022'nin ilk çeyreğinde COVID ve akıl dışı sağlık sorunları için sağlık hizmeti kullanımının 2019'un ilk çeyreğine göre %6,2 daha düşük olduğunu söyledi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evde Diş Ağrısına İyi Gelen Taktikler!